حمید رضا عرب
سازمان لیگ بهعنوان متولی اول برگزاری بازیهای لیگ موظف است طرحی را تدوین و به اجرا برساند که از این پس تماشاگران بیشتری وارد ورزشگاهها شوند.
در دو هفته اخیر لیگ به دنبال رایگان شدن تماشای دو بازی پرسپولیس شاهد رشد چشمگیر تماشاگران این تیم بودیم، به گونهای که در بازی عصر سهشنبه پرسپولیس مقابل سپاهان بیش از 60 هزار تماشاگر به ورزشگاه رفتند و نزدیک به 50 هزار نفر نیز بازی سرخها مقابل استقلال خوزستان را به نظاره نشسته بودند.
تصمیم به رایگان اعلام شدن بلیتهای تماشای بازی پرسپولیس گرچه نمیتواند دایمی باشد اما دلیلی است قابل اتکا بر لزوم تغییرات جدی در نحوه بلیت فروشی. وقتی سازمان لیگ با هماهنگی باشگاه پرسپولیس بلیت بازیهای این تیم رایگان اعلام میکند و به طور چشمگیری شاهد افزایش تماشاگران هستیم این وضعیت نشان دهنده آن است که علاقهمندان به دیدن بازیهای فوتبال از ورزشگاهها نه تنها برخلاف برخی نظرات کم نیست بلکه اگر قیمتها کاهش یابد تماشاگران بیشتری به ورزشگاهها سرازیر میشوند.
پیش تر باور این بود که به سبب رشد روزافزون شبکههای اجتماعی و شاید مواردی همچون سرما و آلودگی هوا تماشاگران تمایلی برای حضور در ورزشگاهها ندارند اما این نظریه با دیدن وضعیت سکوهای بازیهای اخیر پرسپولیس به کلی باطل میشود.
حال میشود دلایل کاهش تماشاگران را بیشتر دریافت و باور کرد که همین هزینههای به ظاهر اندک حضور در استادیومها برای غالب اقشار فوتبالدوست جامعه بسیار سخت است که اگر جز این بود در بازیهای قبلتر که بلیتهای ورود به ورزشگاه رایگان نبود، تماشاگران بیشتری را در جریان بازیهای لیگ میدیدیم.
آمارها نشان دهنده افت محسوس تمایل فوتبالدوستان به حضور در ورزشگاهها است. حتی در برخی بازیها آمار کمتر از 100 نفر تماشاگر نیز ثبت شده که این نشانهای از نادرستی برخی تصمیمهای متولیان فوتبال در مواجهه با تعیین قیمت بلیتها است. گرچه امکاناتی که در ورزشگاهها ایجاد میشود اعم از سکوها، سرویسهای بهداشتی، بوفهها، رستورانها و حتی نمای مهندسی شده ورزشگاهها میتواند کشش بیشتری برای علاقهمندان به فوتبال ایجاد کند اما اصل قصه همین قیمت بلیت است که سازمان لیگ برتر فوتبال ایران تا به امروز توجهی به این مهم نداشته و هرساله بلیتهای ورود به ورزشگاهها را گران کرده است.
سازمان لیگ اگر وضعیت سکوهای همین بازیهایی که رایگان اعلام شده را با بازیهایی که به صورت عادی بلیت فروشی میشود، قیاس کند به نتایج تصمیم گیریهای خود پی خواهد برد و شاید همین دستمایهای باشد برای کاستن از قیمت بلیتها.
انتظار عمومی هم همین است. قیمت بلیتها باید کاسته شود یا امکانات رایگانی برای رفت و آمد در نظر گرفته شود تا نوجوانها، جوانها و خانوادههای فوتبالدوست با خیالی آسودهتر گام به ورزشگاهها بگذارند. ایضا فوتبال هم از این تصمیم خرسند خواهد شد. شور و اشتیاقی که در میان بازیکنان پرسپولیس و سپاهان برای اجرای یک نمایش عامهپسند دیده میشد محصول حضور همین 60 هزار نفر در ورزشگاه آزادی بود.
حال چنانچه برخی تصور میکنند همین فوتبال با کیفیت میتوانست در مقابل کمتر از 5 هزار تماشاگر نیز به اجرا درآید، سخت در اشتباهند. هیچ رابطه معقول و قابل فهمی نمیتوان میان بازیهای زیبا و سکوهای خالی یافت.
تماشاگران در حقیقت رکن اصلی بازیهای به یاد ماندنی و خاطرهانگیزند و هر آنچه در تاریخ بهعنوان نمایشهایی ماندگار به ثبت رسیده در واقع محصول حضور پرتعداد تماشاگران فوتبال است. قاعدهای که نه تنها فقط در فوتبال ایران، بلکه در تمام دنیا نیز وجود دارد و سازمان لیگ باید هرچه زودتر تدابیر تازهای برای سهولت ورود تماشاگران به ورزشگاهها بیندیشد.
در حال حاضر عمده مشکل اکثر هواداران (چه پیاده و چه سواره ) بعنوان هوادار کوچکی از فولاد که در بیش از 90 درصد بازیهای این تیم طی 4 فصل گذشته با تمامی مشکلات در استادیوم بوده ام وجه پنج هزار تومانی بلیط نیست (چون ارزش وقتی که برای حضور در ورزشگاه می گذارند خیلی بیشتر است ) موارد ذیل است
1 ) ورودی از جاده کمربندی به درب اصلی استادیوم بسیار کم عرض یوده و تداخل عابران با خودروها علاوه بر خطرات جانی باعث ترافیک سنگین می شود
2 ) اباب و ذهاب هواداران که میزان زمان برای مشاهده مسابقه را حداقل به دو برابر 90 دقبقه می رساند
3 ) ورودیهای پارکینگ کم می باشد
4 ) ورودی تماشاگران و عبور آنها از گیتهای ورودی در اکثر بازیها با کم لطفی ماموران زحمت کش انتظامی در کنار سردر گمی جهت تهیه بلیط بسیار نا منظم است
5 ) امکانات رفاهی در حد صفر می باشد نبود بوفه مناسب و کافی -نداشتن روشنائی ورودی سرویس های بهداشتی - نبود آب آشامیدنی خنک از جمله حداقل انتظارات هستند
6) و از همه مهم تر بازیهای بی کیفیت