حمیدرضا عرب
قهرمانی استقلال خوزستان در لیگ پانزدهم از آن دست قهرمانیهایی بود که هیچ گاه از اذهان پاک نخواهد شد. چیزی مانند آنچه در لیگ برتر انگلیس برای تیم لسترسیتی رقم خورد. قهرمانی خوزستانیها پیام مهمی برای فوتبال ایران داشت. اتفاق بزرگ و بیسابقهای که قواعد بازی در فوتبال ایران را در سالهای آتی دستخوش تغییراتی خواهد کرد.
استقلال خوزستان در فصلی که گرانترین تیمش با پرداختی بالاتر از 15 میلیارد تومان – البته بدون احتساب هزینههای هتل، ایاب و ذهاب و... که به 20 میلیارد هم میرسد- استقلال تهران بود و پرسپولیس نیز با پرداختی نزدیک همین عدد در جایگاه دوم قرار داشت و همچون فصول قبل تیمهای سپاهان، ذوبآهن و حتی تراکتورسازی این غولهای صنعتی فوتبال ایران هزینههای بسیاری را به پای مربیان و بازیکنان خود ریختند، جام پانزدهم را به چنگ آورد؛ جامی که قیمت قهرمانی در فوتبال ایران را به طرز چشمگیری کاهش میدهد و از این پس مدیران ولخرج را در تنگناهای بسیاری قرار خواهد داد.
نوبرانه قهرمانی استقلال خوزستان در فوتبال ایران را باید از جهات احساسی و اقتصادی به فال نیک گرفت و انتظار کشید در فصول آتی مدیران و سرمایهگذاران دولتی و غیردولتی در هزینه کرد پولهای خود دقت و کارشناسی بیشتری به خرج دهند و از اسراف خودداری کرده و میانگین پرداختهای خود در هر فصل فوتبالی را محدود و کمتر کنند.
پیشترها قهرمانی تیمهای لیگ برتری قیمت بسیاری داشت. بدعتهایی که از فصول اول لیگ پایهگذاری شد. باشگاه پاس تهران نمونه بارز این نوع نگاه بود که با پرداختهای چشمگیر به مربیان و بازیکنان خود میکوشید به جامهایی دست یابد. سپاهان نیز از همان فصول آغازین لیگ پرداختهای چشمگیری داشت که اوج آن به فصول نهم و دهم لیگ برتر برمیگردد که در فوتبال ایران رکوردهایی را از حیث هزینهها به ثبت رساند.
در این میان سرخابیها نیز همواره کوشیدهاند از قافله عقب نمانند و بودجههایی را صرف تیمداری کردهاند که در مجموع همه این سالها چنانچه در راه درستی خرج میشد و به زیرساختها میرسید بی شک در زمینه سخت افزاری پیشرفتهای چشمگیری حاصل میشد. تیمهای بزرگ در همه این سالها سرمایههایی را هزینه تیمداری کردهاند که هرگز بازدهی مناسبی در فوتبال ایران نداشتهاند. قهرمانیهایی که به دست آمده تنها برای مقطعی کوتاه تماشاگران این تیمها را راضی و خشنود کرده است اما در پهنه آسیا همه این تیمها عموما ناکام بودهاند که این وضعیت نشان دهنده بیتوجهیها و نقصهای اساسی در زیرساختها است.
حال ماحصل و نتیجه بزرگ قهرمانی استقلال خوزستان با بودجهای نزدیک به 8 میلیارد تومان که برای تمام امور از جمله هزینه هتل و ایاب و ذهاب در نظر گرفته شد، تغییرات بنیادین در نوع برنامهریزیهای پیش فصل خواهد بود و مدیران را از این پس ترغیب خواهد کرد تا به پیروی از اهوازیها وارد چرخه لیگ شده و از ریخت و پاشها دوری جویند و به سرمایهگذاریهای ریشهای پرداخته و به جای بازیکن سالاری و مربی سالاری مجموعهای همچون استقلال خوزستان را پدید آورند.
قهرمانی استقلال خوزستان و جشن و پایکوبی خوزستانیها در ایستگاه پایانی لیگ گرچه به مذاق برخی خوش نیامد اما تولد دیگری برای فوتبال ایران و نمونه و الگوی تازهای برای باشگاهداری در سالهای آتی است و باید این قهرمانی را نقطه عطفی در فوتبال ایران نامید.